Go back
20.01.2021

Nepaisant Covid-19 pandemijos, NT kainos kyla

Deividas Urbanovičius
RYŠIŲ SU INVESTUOTOJAIS VADOVAS
Despite the COVID-19 pandemic, housing prices are increasing
Share via

Po sudėtingos 2008–2009 m. pasaulinės finansų krizės daugelis žmonių investicijas į NT laikė rizikingomis ir susiformavo požiūris, kad kitos krizės metu NT kainos taip pat bus paveiktos neigiamai. Stebėtina, bet Covid-19 pandemijos metu situacija - priešinga, tai įrodo „The Economist“ pateikti duomenys. Nekilnojamojo turto kainos, vidutines ir dideles pajamas gaunančių šalių tarpe, praėjusių metų antrąjį ketvirtį ūgtelėjo 5% metiniu tempu (grafikas pateikiamas žemiau).

Tai lemia kelios priežastys. Pirma, remiantis tyrimais teigiama, kad nekilnojamojo turto kainų kilimas turi tvirtą ryšį su mažėjančiomis palūkanų normomis. Pandemijos metu palūkanų normos JAV ir kitose pasaulio valstybėse sumažėjo. Antra, kritus kai kurių kitų turto klasių pajamingumui, nuomotojai yra pasirengę mokėti vadinamąją - turto kainos premiją. Galiausiai, kaip matėme Airijoje iki Covid-19 sukeltos pandemijos buvo fiksuojamas būsto trūkumas, kas lėmė, kad sukuriama puiki aplinka naujiems nekilnojamojo turto vystymo projektams. Airijos ir paskutinės recesijos patirtis rodo, kad atsigaunant ekonominiam aktyvumui, statybų tempas atsilieka. Tikėtina, kad reikia didesnių sukrėtimų, kad paveiktų vieną didžiausių turto klasių - NT. 

Yra ir daugiau veiksnių palaikančių NT rinką. Bankai Lietuvoje, Latvijoje, Ispanijoje ir kitose valstybėse skolininkams leido atidėti įmokas už NT paskolas, tai leido išvengti didesnių sukretimų šioje rinkoje. Įdomu ir tai, kad visame pasaulyje šalys fiksuoja mažiausias rinkos ribojimo normas per pastaruosius dešimtmečius.

Nepasant pandemijos praėję metai Lietuvos NT rinkoje buvo aktyvus. Registrų centro duomenimis bendras įregistruotų pirkimo-pardavimo sandorių skaičius buvo vos 0,6% mažesnis 2019 m. Praėjusių metų pavasarį matėme ženklų NT paklausos ir pasiūlos kritimą, tačiau įsibėgėjant metams nuotaikos kito ir tapo labiau optimesnės, kas leido paklausai pasiekti priešpandeminį lygį. Pasiūla taip greit nereagavo į augančius gyventojų lūkesčius, kas prisideda, kad šiuo metu Vilniuje turime sąlyginiai menka naujų butų pasiūlą. Tai veda prie NT kainų augimo Vilniuje, prie kurio prisideda ir augančios statybų išlaidos bei tinkamų plėtrai sklypų trūkumas.