Go back
26.11.2020

Kaip InRento veikia?

Gustas Germanavičius
CEO / ĮKŪRĖJAS
How inRento works?
Share via

InRento yra sutelktinio finansavimo platforma, licencijuota ir prižiūrima Lietuvos banko. Mūsų misija yra padaryti vieną iš labiausiai paplitusių investicijų rūšių - investicijas į nekilnojamojo turto nuomą - prieinamą visiems. Pirmą kartą investuotojai galės investuoti į nuomojamą turtą vos nuo 500 EUR Europos reguliuojamoje platformoje.

Kaip tai veikia?

Kai investuotojai užsiregistruoja InRento platformoje ir atidaro Paysera sąskaitą, jie gali investuoti į kruopščiai atrinktus nekilnojamojo turto objektus nuomai iš visos Europos ir generuoti nuomos pajamas. InRento sujungia nekilnojamojo turto verslą su investuotojais ir sukuria paprastą ir saugų metodą palengvinantį sandorius.

Kaip sudaromi sandoriai?

Siekiant sumažinti riziką, investicijos yra formuojamos kaip paskolos, užtikrintos hipotekos užstatu. Kadangi investicijos yra formuojamos kaip paskolos, jose yra fiksuotų ir kintamų palūkanų kombinacija. Paprasčiau tariant, tai reiškia, kad jeigu turtas bus laisvas, projekto savininkas privalės mokėti fiksuotas palūkanas. Jeigu turtas nebūtų išnuomotas ilgesnį laikotarpį, palūkanų norma didinama 2,5–4 kartus, kad mūsų investuotojai gautų nuomos pajamingumą. (Tikslesnes sąlygas rasite kiekvieno projekto aprašyme ir sutartyje.)

Kas atsitiks, jei projekto savininkas nemokės?

Tuo atveju, jei projekto savininkas neįvykdys finansinių įsipareigojimų investuotojams, InRento imsis visų būtinų priemonių, kad juos išspręstų investuotojų vardu ir prireikus įvykdytų hipoteką ir atsiimtų turtą.

Kaip nuomos pajamingumas pasiskirsto tarp investuotojų ir projekto savininko?

Vertindami projektų paraiškas, mes stengiamės susitarti su projekto savininku, kad 80% nuomos pajamų būtų išmokėta investuotojams. Jei turtas yra išnuomotas, investuotojams paskirstoma 80% pajamų iš nuomos, tačiau jei turtas prarastų nuomininką, projekto savininkas paskirstys fiksuotų palūkanų mokėjimus. Projekto savininkui palikti 20% dengia administravimą, minimalias priežiūros ir kitas išlaidas. Nors savo paties nuomojamo būsto turėjimas gali atrodyti labai patrauklus pasirinkimas, tačiau dažnai užmirštami kai kurie labai svarbūs dalykai: vargas susidūrus su probleminiais nuomininkais bei jų sukelti nuostoliai, kurie gali priversti susimąstyti ar verta administruoti nekilnojamąjį turtą patiems.

Ar investuotojai dalyvauja kapitalo prieaugio dalybose?

Kadangi mes stengiamės sukurti tokią investicinę patirtį, lyg patys turėtumėte nuosavą nekilnojamąjį turtą, tad jeigu turtas būtų parduotas brangiau, nei buvo įsigytas, investuotojams bus išmokama kapitalo prieaugio dalis. Mes siekiame, kad kapitalo prieaugio dalis investuotojams būtų 50–70%.

Pažvelkime į šį pavyzdį:

Projekto vertė: 100 000 EUR

Kapitalo augimo dalis: 70% investuotojų / 10% InRento / 20% projekto savininko

Proporcinga pardavimo kaina projekto vertei: 110 000 EUR

Trukmė: 2 metai.

Tad pardavus nekilnojamąjį turtą brangiau investuotojai papildomai gautų 7 000 EUR, InRento uždirbtų 1 000 EUR, o projekto savininkas - 2 000 EUR.

Pateikiant tokį pavyzdį, investuotojai uždirbtų papildomą 3,5% metinę grąžą, o kartu su 6% metine nuomos grąža viso investuotojai uždirbtų 9,5%.

Atsižvelgiant į pirmiau pateiktus argumentus, nesunku suprasti, kad InRento modelis yra pagrįstas projekto savininko paskatinimu siekti kuo didesnės grąžos. Kuo didesnė grąža investuotojui, tuo didesnė ji yra ir verslui.

Jeigu norite pradėti investuoti į nekilnojamojo turto nuomos sutelktinį finansavimą, spauskite mygtuką registruotis ir pradėkite generuoti pasyvias pajamas iš nuomojamų objektų.