Go back
03.11.2021

Pinigų investavimas į nekilnojamojo turto nuomą. Ką svarbu žinoti?

Gustas Germanavičius
CEO / ĮKŪRĖJAS
Investing your money in buy-to-let? What to know.
Share via

Jeigu savęs paklaustumėte, kas yra svarbiausia investuojant į nekilnojamąjį turtą nuomai, koks būtų atsakymas? Mes dažniausiai girdime – kaina ir vieta. Šiuos kriterijus tam skirtose paieškos sistemose išskiria ir didžioji dalis žmonių, ieškančių galimybių investuoti. Tačiau ar pakanka šių kriterijų geidžiamam rezultatui?

Vieta, vieta ir dar kartą vieta

Nekilnojamojo turto agentai dažnai kartoja žodį „vieta“. O investuotojai paskuba jį interpretuoti savaip bei pasidaryti išvadas, jog gera vieta yra tik miestų centruose. Tačiau tai nėra tiesa. 

Vertinant, ar vieta yra gera, pirmiausia reikia atsižvelgti į nekilnojamojo turto segmentą. Pavyzdžiui, prekybinės patalpos dažnai būna įsikūrusios prekybiniuose taškuose, kurie yra nebūtinai miestų centruose. O, tarkime, sandėliai dažniausiai būna užmiesčiuose prie susisiekimui patogių kelių, laivų uostų ir oro uostų. 

Taigi investuojant į NT nuomą labai svarbu apibrėžti savo idealaus nuomininko portretą. Tai padės nuspręsti, kurios infrastruktūros detalės jam yra svarbiausios ir ko bei kur jums, kaip investuotojui, derėtų ieškoti.

Pinigų investavimas į skirtingus NT tipus  

Investuojant į nekilnojamąjį turtą nuomai, rizikos lygį galima skaidyti pagal NT dydį ir jo paskirtį. Pats likvidžiausias pasirinkimas yra investavimas į gyvenamosios paskirties patalpas. Kitaip tariant, rizika gyvenamųjų butų segmente yra mažiausia. Be to, maži butai yra paklausiausi.

Tuo tarpu didesnius apartamentus išnuomoti gali būti sunkiau, o žala, kurią jiems gali padaryti nuomininkas, yra didesnė. Tačiau lyginant su kotedžais ir namais – net ir tokia rizika dažnai yra mažesnė. Namų nuoma Lietuvoje nėra populiari.

Ką dar svarbu įsivertinti?

Susumavus aukščiau išvardintus privalumus, investavimas į mažus butus, skirtus nuomai, gali atrodyti patrauklus. Tačiau norint investuoti ir nuomoti daugiau tokių turtinių vienetų, reiktų įsivertinti administravimo kaštus – kiekvienas nedidelis nekilnojamojo turto objektas pareikalaus tiek pat arba panašiai laiko, kiek galėtų pareikalauti vos vienas didesnis nuomai skirtas NT objektas.

Panaši logika gali būti taikoma ir mažiems biurams. O štai didesni biurai turi kitą niuansą, kuris yra itin svarbus galvojant apie grąžą. Didesnės komercinės patalpos arba biurai dažnu atveju turi būti pritaikyti prie nuomininkų poreikių. Tokių patalpų nuoma generuoja ir gerą grąžą. Tačiau nuomininkui išėjus, patalpas tektų adaptuoti kitų nuomininkų poreikiams arba ieškoti tokio, kuriam tinka esamų patalpų įrengimas.

Pinigų investavimas į garažus ir sandėliukus

Nors įprastai progų investuoti dairomasi į būstą nuomai, nauja tendencija – auganti paklausa sandėliukams ir garažams – atveria galimybę investuoti į NT ir turint mažesnę pinigų sumą. O šiems objektams prognozuojama investicinė grąža lenkia kitų NT sektorių grąžą. Kodėl?

Gyvename intensyvaus vartojimo laikotarpiu. Todėl kiekvienas ūkis sukaupia daiktų perteklių, kurį reikia kažkur sandėliuoti. Taigi paklausa auga, o tokio tipo patalpų pasiūla rinkoje eksponentiškai mažėja, ypač didmiesčių centruose. 

O svarbiausia yra tai, kad šiuo metu stipriai išaugus gyvenamojo NT kainoms, tokių drastiškų kainų pokyčių sandėliukų ir garažų pasiūlymuose dar nematyti. Būtent dėl to pastarųjų nuomos grąža dažnai gali atrodyti labiau konkurencinga. 

Rizikos, kurias būtina įvertinti

Perkant nekilnojamąjį turtą svarbu skirti dėmesį kadastrinių bylų įvertinimui. Dažnu atveju duomenys Registrų centre nėra atnaujinti. Pavyzdžiui, neįregistruoti sienų pakeitimai, su realybe neatitinka NT ploto skaičiavimai ir pan. Tai yra būdinga senesnės statybos nekilnojamam turtui. 

Vis dėlto norint neapsigauti ne tik dėl kadastrinių bylų neatitikimų su realybe, bet ir dėl nekilnojamojo turto kainos, geriausia būtų kreiptis į profesionalus. Profesionaliai atliktas turto vertinimas apima kur kas daugiau sričių nei vien tik būsto ar namo kokybė. Kuo atliekama platesnė apžiūra, tuo, tikėtina, nekilnojamo turto kaina bus realesnė. Pati paslauga kainuoja vos apie kelis šimtus eurų, o jos rezultatas gali padėti sutaupyti daug didesnes pinigų sumas.

DAUGIAU ĮŽVALGŲ IR PATARIMŲ VLOGE