Go back
22.11.2020

Mūsų požiūris į riziką

Gustas Germanavičius
CEO / ĮKŪRĖJAS
Our approach to risk
Share via

InRento platforma buvo sukurta siekiant užtikrinti lengvai suprantamą investavimo būdą su maža investavimo rizika, kuri yra tiesiogiai susijusi su piniginiais srautais iš nuomos.

Pirmą kartą kreipdamiesi į Lietuvos banką, buvome tiesmukiški, kad mūsų misija ir vizija yra sukurti mažiausios rizikos sutelktinio finansavimo platformą Europoje. Tai, ką šiandien matome visoje Europoje, yra tai, kad sutelktinio finansavimo platformų skaičius didėja, tačiau vis dėlto dauguma jų dirba finansuodami nekilnojamojo turto vystymą ar kitas didesnės rizikos investicijas.

Mūsų siekis tai pakeisti. InRento platforma buvo sukurta siekiant užtikrinti lengvai suprantamą investavimo būdą su maža investavimo rizika, kuri yra tiesiogiai susijusi su piniginiais srautais iš nuomos. Galų gale, jei paklaustumėte daugumos žmonių, kur jie norėtų investuoti, jie greičiausiai pasakytų, kad norėtų įsigyti būstą ir jį nuomoti. Tačiau kaip mes visi suprantame, viso turto įsigijimas pačiam reikalauja didelio kapitalo ir ne kiekvienas tai gali leisti. Todėl InRento vizija yra sudaryti galimybę kiekvienam investuoti į nuomojamą nekilnojamąjį turtą vos nuo 500 EUR, ir būti tarpininku, kuris padeda įvertinti investavimo riziką ir struktūrizuoti investicijas.

Mūsų sandorių atrankos filosofija nukreipta į vadinamąjį „InRento trikampį“: 

 

Nuominink(ai) - iš galūnės jau galite susidaryti įspūdis, kad mes vertiname projektus su keliais nuomininkais labiau nei su vienu. To priežastis yra gana paprasta, kuo daugiau nuomininkų, tuo mažesnė rizika, kad nekilnojamas turtas negeneruos nuomos pajamų. Pirmųjų dešimties projektų filosofija yra pasiūlyti investuotojams investuoti į turtą, kuriame jau yra bent vienas nuomininkas. Tai darydami mūsų investuotojai jau gali tiksliai numatyti, kokios bus investicijų pajamos iš nuomos. Nuomininkas taip pat apima svarbų sandorių atrankos aspektą - turto pelningumą. Kuo didesnis pelningumas, tuo daugiau vietos yra galimybei mažinti nuomos kainą, jeigu reikėtų greičiau išnuomoti turtą.

Projekto savininkas - atrinkdami projektų paraiškas, mes labai vertiname, kas yra projekto savininkas, kokia yra jo patirtis nekilnojamojo turto rinkoje ar nuomojamų objektų administravime. Be projekto savininko mes taip pat vertiname jo reputaciją, įskaitant visus esamus įsipareigojimus, ginčus ar kitus veiksnius, kurie gali turėti įtakos projekto rezultatams. Mes primygtinai raginame savo projektų savininkus įsteigti specialios paskirties įmones, kad padidintume mūsų investuotojų saugumą.

Turtai - kaip ir su nuomininkais, galūnė (-ai) taip pat nurodo, kad mes vertiname projektus su keliais turtiniais vienetais, nes tai sumažina riziką, kad nuominikams nutraukus nuomą nekilnojamasis turtas visiškai negeneruos pajamų. Nekilnojamajame turte sakoma yra trys pagrindiniai dalykai: vieta, vieta ir dar kartą vieta. Tad vertindami NT pradedame nuo vietos. Centrinės miesto dalys, kurios yra patrauklios nuomai ir jose vyksta daug nuomos sandorių sumažina rizikos lygį. Galiausiai įvertinama bendra turto būklė, ar projekto laikotarpiu jai reikės didelių investicijų į renovaciją ir koks procentinis skirtumas tarp įsigijimo savikainos ir nepriklausomo trečiosios šalies vertinimo.

Be to, siekiant sumažinti riziką, investicijos yra formuojamos kaip paskolos, užtikrintos hipotekos užstatu. Kadangi investicijos yra formuojamos kaip paskolos, jose yra fiksuotų ir kintamų palūkanų kombinacija. Paprasčiau tariant, tai reiškia, kad jeigu turtas bus laisvas, projekto savininkas privalės mokėti fiksuotas palūkanas. Kai kuriuose projektuose turtą pardavus brangiau, investuotojai taip pat uždirbs iš kapitalo prieaugio. Tuo atveju, jei projekto savininkas neįvykdys finansinių įsipareigojimų investuotojams, InRento imsis visų būtinų priemonių, kad juos išspręstų investuotojų vardu ir prireikus įvykdytų hipoteką, atsiimtų turtą.