Go back
29.12.2021

Ritasi „proptech“ banga – metas šokti ant banglentės

Gustas Germanavičius
CEO / ĮKŪRĖJAS
The proptech wave is coming - it’s time to jump on the surfboard!
Share via

Gustas Germanavičius, „InRento“ įkūrėjas ir vadovas

Investicijų į nekilnojamojo turto (NT) technologijų startuolius mastas 2021 m. pirmąjį pusmetį pasiekė rekordinę 9 mlrd. Eur sumą. Kita vertus, šie pokyčiai tik įsibėgėja, todėl suspėti su jais dar ne vėlu.

NT technologijų startuolių skaičius per pastarąjį dešimtmetį išaugo 300%, rodo naujas tarptautinės NT paslaugų bendrovės JLL tyrimas.

Visas NT sektorius „keliasi“ ant IT technologijų ir didžiųjų duomenų bėgių, o šia transformacija užsiima „proptech“ (angl. property technology) sričiai priskiriamos bendrovės. Pasitelkusios inovacijas šios NT technologijų bendrovės būsto paiešką, nuomą, jo pirkimą, pardavimą, finansavimą, priežiūrą, o taip pat pastatų valdymą, ir pačias statybas bei miestų planavimą daro paprastesnį ir lengvesnį. 

„Proptech“ semiasi jėgų iš visos eilės naujų technologijų: „Virtuali realybė padeda parduodant NT. Taip pat nekilnojamojo turto verslą sunku įsivaizduoti be finansavimo, todėl „proptech“ tampriai suaugęs su „fintech“ sektoriumi, – pažymi „InRento“ vadovas Gustas Germanavičius. – Didieji duomenys savo ruožtu padeda vertinant NT ir su juo susijusias rizikas, daug užduočių tenka ir besimokantiems algoritmams bei dirbtiniam intelektui.“ 

Artėjama prie 10.000 įmonių

JLL skaičiuoja, kad 2021 m. pirmąjį pusmetį investicijos į „proptech“ pasiekė naują rekordą – 9 mlrd. Eur. Pradėta daugiau investuoti į bendroves, kurios pasiekė didesnę brandą. NT startuolių skaičius pasaulyje per pastarąjį dešimtmetį taip pat išaugo – nuo 2.000 iki beveik 8.000. Per tą laiką jos pritraukė daugiau nei 86 mlrd. Eur investicijų į kapitalą. 

Apie pusė visų minėtų lėšų (40 mlrd. Eur) investuojama Jungtinėse Amerikos Valstijose. Antroje vietoje (su 14 mlrd. USD) žengia Kinija. Tuo tarpu Europoje daugiausiai investuota Jungtinėje Karalystėje ir Vokietijoje. „Blackprint“ duomenimis, vien Vokietijoje, Austrijoje ir Šveicarijoje veikia 824 „proptech“ įmonės.

„Nors NT sektorius yra viena didžiausių pasaulio industrijų ir tokius milžinus kaip „Airbnb“ ar „Booking.com“ taip pat galima būtų priskirti prie „proptech“, šio termino populiarumas dar tik auga. Pavyzdžiui, dauguma NT finansavimo verslų mieliau save priskiria „fintech“ sričiai, nes ši sąvoka jau yra įsitvirtinusi, o pati veikla labiau reglamentuota“, – komentuoja. Gustas.

„Proptech“ kuriasi ir Lietuvoje 

Per aštuonis mėnesius „InRento“ pritraukė 660.000 Eur investicijų į kapitalą, o per penkerius ateinančius metus startuolis savo vertę planuoja padidinti iki 100 mln. Eur. Gustas pastebi: „Proptech“ sritis jauna, tačiau čia slypi daug potencialo“. Anot jo, „InRento“ veikla prisideda prie šio dar palyginus jauno sektoriaus plėtros Lietuvoje, tačiau tokių bendrovių galėtų būti ir daugiau.

„Lietuvoje galima rasti visas reikalingas sąlygas sėkmingam „proptech“ verslo kūrimui. Pirmiausia, Lietuva yra nedidelė rinka, tad esame tiesiog užprogramuoti žvalgytis į užsienį, ieškoti plėtros galimybių, darbuotis tarptautiniu lygmeniu. Be to, mes ne tik nebijome naujovių, bet ir turime puikų pavyzdį – „fintech“ – įrodantį, kad startuoliai gali ir įsitvirtinti rinkoje, ir augti. Šalies gyventojai – itin imlūs inovacijoms, todėl Lietuva yra puiki vieta jų išbandymui“, – apie perspektyvas kalba G. Germanavičius.
 
Norint sėkmingos „proptech“ plėtros, reikia tokio pačio valdžios palaikymo, kuris buvo parodytas „fintech“. „Turi susitelkti visi – politikai, verslas, investuotojai, – ragina „InRento“ vadovas. – Jau turime gerų pavyzdžių – šią sritį Lietuvoje atranda privataus sektoriaus atstovai, tokios įmonės kaip „Eika“, „Civinity“, kai kurios kitos bendrovės, kurios ėmė investuoti į startuolius.“

„Proptech“ bendrovės savo idėjas turi išbandyti realiame gyvenime, o tai ilgas ir sudėtingas kelias. Kai į žaidimą įsitraukia NT industrijos lyderiai, bandymų kelias sutrumpėja, atsiranda galimybė naujas idėjas išbandyti su jau turimais klientais, todėl atsiperkantį produktą galima sukurti gerokai greičiau“, – patirtimi dalinasi Gustas Germanavičius, kuris taip pat yra ir didžiausio Europoje NT sandorių agregatoriaus „EvoEstate“ bendraįkūrėjas.

NT nuomos projektai – nuo šiol prieinami daugeliui

Gustas pastebi, kad lietuvių gebėjimą sparčiai prisitaikyti prie naujų tendencijų ir technologijų atspindi ir „InRento“ klientų pasirinkimai.

„Lietuviai noriai domisi investavimo galimybėmis ir aktyviai užsiima šia veikla, todėl nenuostabu, kad juos sudomino ir mūsų platforma. Mes siūlome galimybę, neturint didelės pinigų sumos, investuoti į įvairius sutelktinio finansavimo NT nuomos projektus Lietuvoje, taip pat jau ir Ispanijoje. „InRento“ veikimo principas yra labai paprastas – finansuojami objektai yra įsigyjami ir administruojami projekto savininko, o investuotojams paskirstomos nuomos pajamos, priklausomai nuo investuotos sumos. Pardavus turtą brangiau, pagal investuotą sumą, atitinkamai paskirstomas ir kapitalo prieaugis.“