Go back
06.02.2024

Daugiau nei 6,6 mln. EUR vertės paskolų buvo indeksuotos

Gustas Germanavičius
CEO / ĮKŪRĖJAS
EUR 6,325,788 of loans were indexed to inflation
Share via

Šių metų sausio mėnesį InRento platformoje buvo indeksuotos 54 projektų palūkanos (skaičiuojant skirtingus finansavo etapus), kurių bendra paskolų suma siekė net 6,642,738 EUR. Fiksuotos palūkanos buvo indeksuotas pagal Euro zonos CPI – 2.9% arba Lietuvos VKI – 1.2%.

Toks palūkanų indeksavimas didina vidutinių ir ilgesnio laikotarpio investicijų patrauklumą, nes investuotojams mokamos palūkanos kasmet indeksuojamos pagal tuo metu esamą infliacijos lygį. Dėl šios priežasties fiksuotų mėnesinių palūkanų metinė grąža kasmet didėja, kas yra veiksminga apsauga nuo infliacijos. Atkreipiame dėmesį, kad ne visų projektų fiksuotos metinės palūkanos yra indeksuotos. 

Panagrinėkime, kas infliacija ir kokį poveikį turi nekilnojamojo turto rinkai.

Kas yra infliacija?

Infliacija yra bendrinis terminas, naudojamas ekonomikoje apibūdinti vartotojų prekių ir paslaugų kainų kilimą tam tikrame laikotarpyje. Tai reiškia, kad vienos ar kelių prekių ir paslaugų kainos didėja, o perkamoji galia sumažėja. Infliacija yra vienas iš svarbiausių ekonominės būklės rodiklių, kuris gali turėti įtakos šalies ekonomikai ir žmonių gyvenimo lygiui.

Kodėl infliacija gali būti naudinga nekilnojamojo turto rinkai? 

Infliacija gali turėti teigiamą poveikį nekilnojamojo turto rinkai keliais būdais:

Nekilnojamojo turto vertės augimas: didėjanti infliacija gali padidinti nekilnojamojo turto vertę. Nesvarbu, ar tai būtų būstas, komercinės patalpos ar žemės sklypai, kainos neretai atsispindi išaugusioje infliacijoje. 

Nuomos pajamų padidėjimas: didėjanti infliacija prisideda prie nuomos pajamų didėjimo. Visoje Europoje, o ypač mūsų regione standartiškai paplitusi praktika nuomos sutartis indeksuoti pagal infliaciją, taip beveik kasmet didinant nuomos mokestį.

Investicijos patrauklumas: didėjanti infliacija gali skatinti investuotojus ieškoti turto, kurie padeda apsisaugoti nuo perkamosios galios praradimo. Nekilnojamojo turto investicijos gali būti patrauklios, nes remiantis istoriniais duomenimis jų vertės auga su infliacija, todėl augant infliacijai neretai matome suaktyvėjusią NT rinką.

Didesni pajamų srautai

Investicijos į NT nuomos projektus orientuotos į sąlyginai stabilius pajamų srautus. Kai fiksuotos metinės palūkanos indeksuojamos pagal tuo metu esantį infliacijos lygį, iš šių investicijų gaunamos pajamos taip pat atitinkamai koreguojamos. Laikui bėgant investuotojai gali džiaugtis didėjančiomis pajamomis, kurios neatsilieka nuo augančių pragyvenimo išlaidų. Šis novatoriškas InRento požiūris padeda investuotojams saugoti investuoto kapitalo perkamąją galią. 

Ilgalaikis vertės išsaugojimas

Žvelgiant istoriškai, infliacija mažina pinigų perkamąją galią. Investicijos į NT nuomos projektus, ypač kai fiksuotos palūkanos indeksuojamos pagal infliaciją, yra priemonė, leidžianti išsaugoti ir padidinti savo kapitalo vertę. Perspektyvus InRento požiūris į fiksuotų palūkanų indeksavimą, siekia apsaugoti ir užtikrinti investuotojų interesus.