Go back
30.09.2021

Į šį atgimstantį Vilniaus rajoną patariama investuoti ne visiems

Gustas Germanavičius
CEO / ĮKŪRĖJAS
Is the golden age for investments in Vilnius Newtown over?
Share via

„Zaha Hadid Architects“ projektas „Green connect“ sukurtas Vilniaus geležinkelio stoties kompleksui „Vilnius connect“. „Negativ“ vizualizacija.

Išaugus Lietuvos gyventojų susidomėjimui investicijomis į nekilnojamąjį turtą (NT) nuomai, daugelio akys krypsta į sparčiai besiplėtojantį patogioje vietoje esantį Vilniaus Naujamiestį. Tačiau stipriai pasikeitusi situacija rinkoje ragina investicijas šiame rajone rinktis ne visiems.

Naujamiestis prieš kelerius metus buvo bene didžiausią atgimimą patyręs Vilniaus rajonas, o investicijoms patraukli jo erdvė sparčiai plėtėsi, teigia Gustas Germanavičius, sutelktinio finansavimo į NT nuomos sandorius platformos „InRento“ vadovas.

„Jeigu prieš 10–15 m. patraukliausia investicijoms atrodė Naujamiesčio dalis nuo Pylimo iki Švitrigailos gatvių, tai netrukus investuotojus pradėjo traukti ir erdvės iki pat Savanorių g. pabaigoje esančio žiedo. Šio rajono patrauklumą atspindi tai, kad arčiau centrinės miesto dalies – Senamiesčio – laisvų sklypų NT plėtrai beveik nebeliko, o NT turto kainos kai kuriose Naujamiesčio dalyse pralenkė net Užupį ar Žvėryną“, – pasakoja G. Germanavičius.


Kainos auga


Rajone šiuo metu aktyviai plečiasi technologijų verslai – čia 2020 m. jau įsikūrė „Vinted“, savo būstinę plėtoja „Tesonet“, planuojama bendradarbystės erdvė „Tech Zity“. Nauji stambūs gyvenamieji projektai buvo intensyviai plėtojami Mindaugo, Šv. Stepono, Aguonų gatvėse, smulkesni – Kauno ir Panerių gatvėse.

„Rajone sparčiai daugėjant biurų su gerai apmokamomis darbo vietomis, butų kainos greitai kyla. Tikėtina, kad tuoj už 3000 ar 4000 Eur / kv. m bus pardavinėjami ir tolimesnėse Naujamiesčio dalyse – iki Švitrigailos ar Panerių g. – esantys butai, – teigia G. Germanavičius. – Prie kainų augimo prisideda ir tai, kad dėl šiuo metu vyraujančios itin aktyvios pokarantininės NT rinkos, pardavėjai bando išlošti ir parduoti turtą brangiau nei jis yra vertas.“

„Aruodas.lt“ duomenimis, per pastaruosius penkerius metus vidutinė gyvenamojo turto kaina Naujamiestyje paaugo 54 proc., nuo 1850 iki 2850 Eur / kv. m. Tuo tarpu komercinių patalpų vidutinė kaina rajone minėtu laikotarpiu padidėjo 45 proc., nuo 900 iki 1305 Eur / kv. m.

„Nuomos kainos tokiu pačiu augimo tempu Naujamiestyje nepasižymi. Gyvenamojo NT vidutinė nuomos kaina per penkerius metus išaugo 20 proc., o komercinio – 15 proc. Tad rinka dabar Naujamiestyje yra labai gera pardavėjams, bet mažiau – didesnės grąžos ieškantiems investuotojams“, – teigia G. Germanavičius.

Pasak eksperto, jeigu dabar Naujamiestyje pavyksta įsigyti NT su prognozuojama nuomos 5 proc. investicine grąža, tai yra labai geras rezultatas.

„Tarp šiuo metu parduodamų objektų – ypač esančių tarp Algirdo g. ir Senamiesčio – netrūksta ir tokių, kurių būsima nuomos grąža siekia vos 3 procentus. Norint užsidirbti daugiau, reikia daugiau specifinių žinių ir darbo, patartina ieškoti tokių patalpų, kurias būtų galima remontuoti ir tuomet nuomoti ar parduoti. Mes savo investuotojams sugebėjome pasiūlyti investuoti į objektą Naujamiestyje su beveik 7 proc. grynuoju nuomos pajamingumu ir ilgalaikiais nuomininkais“, – sako G. Germanavičius.


Saugi investicija


Nepaisant to, kad Naujamiestyje sparti plėtra atslūgs, šis rajonas vis dar išlieka ir išliks patraukliu tiems, kurie ieško saugios investicijos.

„Vilnius tikrai nesitrauks, o atvirkščiai – plėsis kryptimi link Vilkpėdės ir Naujininkų, tad Naujamiestis dėmesio centre išliks. Žmonės visada norės gyventi arti sostinės širdies, dėl to investicijos Naujamiestyje pasižymi minimalia rizika. Ateityje čia kainos, kaip ir Senamiestyje, neturėtų mažėti, tačiau didelės investicinės grąžos tikėtis taip pat nereikėtų“, – reziumuoja G. Germanavičius.

Kita vertus, „InRento“ vadovas teigia, kad itin aukštą investicinį potencialą turi sostinės Stoties rajonas, esantis pietinėje Naujamiesčio dalyje.

„Kol kas ši vieta gyventojams ir biurams nėra tokia patraukli dėl mažo rekreacinių erdvių kiekių, nykaus autobusų stoties komplekso ir pasenusios infrastruktūros. Tačiau jeigu pavyks įgyvendinti nuo 2019 m. žadamą rajono atnaujinimo projektą „Vilnius Connect“, stotį supančiose gatvėse matysime vienas patraukliausių investicinių grąžų Vilniuje“, – teigia G. Germanavičius