Go back
22.04.2022

Deividas Urbanovičius: kuo skiriasi investavimas į akcijas, kriptovaliutas ir NT nuomos projektus?

Deividas Urbanovičius
RYŠIŲ SU INVESTUOTOJAIS VADOVAS
Deividas Urbanovičius: the difference between investing in stocks, cryptocurrency, and rental projects
Share via

Investavimas į nekilnojamąjį turtą (NT) nėra vienintelė turto klasė, kurią renkasi lietuviai, taip pat ir kitų šalių gyventojai. Vis dėlto vieningos sėkmingo investavimo formulės nėra, todėl svarbu turėti bendrą supratimą apie skirtingus finansinius įrankius, žinoti, ko iš jų galima tikėtis ir, tik įvertinus juos bei savo lūkesčius, priimti tinkamiausią sprendimą.
 
Vieni siekia didesnės finansinės grąžos, tačiau toleruoja ir aukštesnę riziką. Kiti – priešingai, investuodami nori kiek įmanoma labiau užsitikrinti stabilumą, kas, be abejonės, dažniausiai reiškia mažesnę riziką ir grąžą. Taigi kuo skiriasi investavimas į akcijas, kriptovaliutas ir NT nuomos projektus?
 
Investuoti į akcijas?
 
Akcijos yra populiariausia turto klasė JAV, tačiau Lietuvoje šis investavimo įrankis nėra labai populiarus. Viena iš priežasčių – finansinio raštingumo trūkumas. Taip pat investavimo į vertybinius popierius kultūros nebuvimas.
 
Šiame blogo įraše pasirinkau paanalizuoti pagrindinius akcijų indeksus ir jų kaitą nuo šių metų pradžios. Akcijų indeksas – tai įmonių krepšelis, atsipindintis tų įmonių vidutinį kainų pokytį per tam tikrą laikotarpį.
 
·      Baltijos šalių indeksas (OMX Baltic) nuo šių metų pradžios krito daugiau nei 8%.
·      Europos akcijų indeksas STOXX 600 krito daugiau nei 5%.
·      S&P 500 – populiariausias akcijų indeksas pasaulyje – krito daugiau nei 7%.
 
Iš pirmo žvilgsnio tokie pokyčiai neatrodo dideli, tačiau, prasidėjus karui Ukrainoje, šie skaičiai pamažu „atšoko“. S&P 500 augo daugiau nei 4%. Vokietijos, Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos, glaudžiai susijusių su karu Ukrainoje bei taikomomis sankcijomis Rusijai, akcijų indeksai taip pat kilo 3% ir 4% intervale.
 
Šis pavyzdys iliustruoja akcijų rinkų dinamiką. Pokyčiai čia vyksta kasdien ir kai kuriems investuotojams tai daro „meškos“ paslaugą. Matydami akcijų, į kurias investavo, kainų kritimą, jie priima ne visada pačius geriausius, dažnai skubotus sprendimus.
 
Investuoti kriptovaliutas?
 
Kriptovaliutos yra iki galo nereguliuojama turto klasė ir dėl to vertinama dvejopai. Vieni kriptovaliutas tituluoja kaip pasaulio ateities atsiskaitymo priemonę. Kiti teigia, kad ši turto klasė yra netvari ir dėl decentralizacijos jomis nesusekamai gali būti finansuojamos teroristinės bei kitos nelegalios veiklos.
 
Žvelgiant į populiariausių kriptovaliutų pokyčius nuo šių metų pradžios, matome skirtingus pokyčius.
 
·      Bitcoin (BTC) krito daugiau nei 7%%
·      Ether (ETH) krito daugiau nei 16%
·      Binance (BNB) kilo daugiau nei 7%
·      Ripple (XRP) krito daugiau nei 12%
 
Investuotojai, kurie renkasi investavimą į kriptovaliutas, šią turto klasę sieja su dideliu uždarbiu. Būtent tokiems žmonėms nuo seno yra kuriami būdai greitai praturtėti. Taip atsirado loterijos, kazino žaidimai, su tuo siejamos ir kriptovaliutos.
 
Tai išties gali būti pelninga. Investuojant į kriptovaliutas grąžą galima didinama ne procentais, o netgi kartais. Tačiau norint išties užsidirbti greičiausiai kuriam laikui reiktų išvis pamiršti prisijungimą prie savo kriptovaliutų piniginės ar platformų per kurias atliekate investicijas. Tik tokiu atveju pavyks nesusigundyti parduoti savo investicijos, kai ši paauga tris kartus (t.y. 300%) ar pan.
 
Taip pat svarbu pabrėžti, kad investuojantys į kriptovaliutas turi daug mažiau apsaugų nei tie, kurie investuoja į akcijas ar į tokias sutelktinio finansavimo platformas kaip „InRento“. Kriptovaliutų veikla beveik nėra reguliuojama.
 
Taigi investuojantys į šią turto klasę išties gali gerai uždirbti, tačiau privalo suprasti, kad tai yra rizikinga investicija. Ieškantys mažesnės rizikos produktų, turėtų plačiau pasidomėti investavimu į NT nuomos projektus.
 
Investuoti į NT nuomos projektus?
 
„InRento“ veiklą reguliuoja Lietuvos bankas. Ką tai reiškia? Kompanijai taikomi griežti kapitalo reikalavimai bei visos ataskaitos, susijusios su investuotojų atliktomis investicijomis, turi būti periodiškai teikiamos Lietuvos bankui. Dėl šios ir dėl kitų svarių priežasčių, investavimą per „InRento“ renkasi tie, kurie ieško mažesnės rizikos investicijų (su tuo ir mažesnių grąžų).
 
NT rinkos pokyčiai kur kas kuklesni. Jeigu akcijų ar kriptovaliutų rinkose nuo šių metų pradžios matėme reikšmingus svyravimus, tai NT kainų pokyčiai šiemet yra ženkliai mažesni.
 
·      Vilnius +1,7%
·      Kaunas +1,5%
·      Klaipėda +1,5%
 
Taigi ieškantiems stabilių investicijų, investavimas į NT nuomos projektus turėtų būti rimtai apsvarstytas. Sprendžiant iš klientų atsiliepimų, būtent tokiems investuotojams „InRento“ produktas yra tinkamas.
 
„InRento“ produktas yra skirtas tiems,
·      kurių prioritetas yra mažesnė rizika;
·      kurie orientuojasi į ilgesnės trukmės projektus;
·      kurių investavimo pasirinkimą lemia stabilumas.
 
Priežiūros institucijos
 
Pabaigai, kviečiu būti atidiems. Jei kažkuri platforma ar kitas finansinis įrankis siūlo dideles grąžas, tačiau nepaaiškina, iš kur jos atsiranda, vadinasi, galite būti apgaulės taikiniu ir iš jūsų norima pasipelnyta. Tačiau, jeigu vis tiek planuojate ten investuoti, pirmiausia, reiktų pasitikrinti, ar tą finansinę įstaigą reguliuoja viena iš priežiūros institucijų. Dominančios finansų įstaigos pavadinimo reiktų ieškoti oficialiose šių institucijų svetainėse.
 
·      JAV – vertybinių popierių ir biržų komisija (SEC);
·      Europos Sąjungoje – Europos vertybinių popierių ir rinkų institucija (ESMA);
·      Lietuvoje – Lietuvos bankas (LB).

ŽIŪRĖTI VISĄ DEIVIDO PRANEŠIMĄ