Go back
29.01.2024

InRento sufinansavo daugiau nei 20 mln. eurų investicijų: nei vieno vėluojančio ar nemokaus projekto

Deividas Urbanovičius
RYŠIŲ SU INVESTUOTOJAIS VADOVAS
InRento funded more than EUR 20 million of investments: 0 late or defaulted projects
Share via

„InRento“ sufinansavo daugiau nei 20 mln. eurų investicijų: nei vieno vėluojančio ar nemokaus projekto

Šis straipsnis buvo publikuotas vz.lt 

Sutelktinio finansavimo į NT nuomos projektus platforma „InRento“ ir toliau pateikia stabilius rezultatus. Platforma neseniai peržengė 20 mln. eurų pritrauktų investicijų ribą, tuo pat metu išlaikydama virš 11 proc. vidutinę investicijų grąžą ir visi projektai yra vykdydami laiku. Iš viso šioje platformoje investuojantys asmenys jau yra uždirbę virš 1,3 mln. eurų.

„Vos per kelerius savo gyvavimo metus spėjome užsitarnauti aukštą investuotojų pasitikėjimą su vis geresniais investicijų rodikliais. Dar rugsėjį skaičiavome pritraukę 15 mln. eurų investicijų, o po mažiau nei pusės metų šis skaičius išaugo trečdaliu ir dabar siekia daugiau nei 20 mln. eurų.

Tokio rezultato siekiame kruopščiai atrinkdami projekto savininkus, su kuriais dirbame, ir burdami bei išlaikydami profesionalią komandą. Tai lemia, kad nė vienas mūsų vykdomas projektas nesusiduria su vėlavimais. Be to, patogi platforma ir kokybiškas klientų aptarnavimas garantuoja ne tik aukštą jų pasitenkinimą, bet ir gerus investuotojų atsiliepimus“, – sako Deividas Urbanovičius, „InRento“ Ryšių su investuotojais vadovas. 

Svarbu ir tai, kad sutelktinio finansavimo platforma su sąlyginai neaukšta rizika geba generuoti apčiuopiamą naudą – vidutinė investicijos metinė grąža „InRento“ platformoje šiuo metu viršija 11 proc. 

Taip pat visų projektų vidutinė metinė grąža buvo aukštesnė, nei nurodyta pradžioje. Tai lėmė įmonės taikoma praktika – kapitalo prieaugis ir palūkanų indeksavimas. 

Dar vienas „InRento“ išskirtinumas – investuotojams suteikiama galimybė apsistoti dalyje finansuojamų projektų. Tokio pasiūlymo nauda yra abipusė, nes investuotojai gauna apčiuopiamą savo investicijų naudą, o savininkams tai papildomas žinomumas ir atsiliepimai.

Vienija plačią investuotojų bendruomenę

Vienas iš „InRento“ platformos išskirtinumų – itin plati ir įvairiapusė bendruomenė, kurią sudaro daugiau nei 2.5 tūkst. aktyvių investuotojų. 

Pasak D. Urbanovičiaus, itin didelė jų dalis – užsienio investuotojai, kurių įpročiai skiriasi nuo lietuvių.

„Vokietija, Italija, Ispanija, Olandija ar Lietuva – vienijame ypatingai platų investuotojų spektrą, savo pinigus įdarbinantį į skirtingus NT nuomos projektus. Įdomu tai, kad asmenys iš užsienio yra labiau linkę diversifikuoti savo profilį. Tai gali būti susiję su faktu, kad įvertinti projekto lokaciją ir atsižvelgti į mūsų šalies rinką jiems yra sudėtingiau. Tuo pat metu lietuviai mieliau renkasi mažiau projektų, į juos investuodami didesnes sumas“, – tvirtina D. Urbanovičius.

NT nuomos rinka – tvarus pasirinkimas

Rekordines aukštumas pasiekusi Euribor palūkanų norma ir aukšta infliacija NT rinkai sukėlė rimtų iššūkių. Įsigyti būstą darantis vis sudėtingiau, stoja ir nuo pardavimų tiesiogiai priklausomi projektai. 

Tačiau D. Urbanovičius akcentuoja, kad NT pardavimo ir nuomos rinkos – skirtingos, o pastaroji šiame kontekste auga.

„Investavimas į NT vystymą yra glaudžiai susijęs su Euribor palūkanų norma. Tačiau NT nuoma, priešingai nei pirkimas, yra pirmo būtinumo „prekė“. Tai reiškia, kad galima nepirkti NT, tačiau galima jį nuomoti, bet nėra įmanoma ir nepirkti, ir nenuomoti. Būtent todėl prislopus NT įsigijimui, nuomos rinka ir toliau nesustojo.

Atsižvelgiant į tai, kad Vilniuje auga gyventojų skaičius, Lietuva atlaikė ekonominius, o įsigyti būstą ateityje taps vis sunkiau, investavimas į nuomos rinką yra sąlyginai tvarus pasirinkimas“, – teigia finansų ekspertas.

Ragina ne skubėti investuoti, o domėtis

Kalbėdamas apie pagrindinius  aspektus norintiems pradėti įdarbinti savo pinigus ir apsisaugoti nuo juos „valgančios“ infliacijos, „InRento“ Ryšių su investuotojais vadovas akcentuoja tris svarbiausius aspektus.

Pirmasis žingsnis – pasidomėti apie tam tikrą investavimo būdą, į kurį planuojate investuoti. Anot jo, nesvarbu, ar tai būtų akcijos, obligacijos, ar NT nuoma, iš pradžių reikėtų įsigilinti ir suprasti, kokiu būdu bus generuojama grąža. 

Antrasis – išsiaiškinti, kaip uždirba investavimo paslaugas siūlanti įmonė, kad būtumėte tikri, jog paslėpti mokesčiai ar sudėtingas administravimas nemažins faktinės investicinės grąžos. Tokia informacija turi būti aiškiai ir viešai deklaruojama.

Galiausiai derėtų įsitikinti, ar ši bendrovė yra reguliuojama atitinkamų institucijų. Tokiu būdu galėsite jaustis saugiau, kad dirbate su prižiūrima ir licencijuojama kompanija.

„Jei išsprendėte šias tris užduotis, tuomet jau galima žvelgti į tokius niuansus kaip rizikos-grąžos santykis, investavimo laikotarpis ar diversifikacija bei kt., sprendžiant, kuris variantas jums yra patraukliausias ir aktualiausias. Tačiau minėti trys žingsniai – pagrindas, nuo kurio turėtų atsispirti kiekvienas apie investavimą svarstantis žmogus“, – teigia D. Urbanovičius.

Apie „InRento“

„InRento“ – nuo 2020 m. veikianti didžiausia licencijuota sutelktinio NT nuomos projektų finansavimo platforma Europos Sąjungoje. Įmonė atvėrė galimybes uždirbti palūkanas iš NT nuomos projektų investuojant nuo 500 eurų ir nesirūpinant nei nuomininkų paieška, nei turto valdymu. „InRento“ veikla yra licencijuota ir prižiūrima Lietuvos banko. 2022 metais Europos finansinių technologijų apdovanojimuose, kurie vyko Londone, „InRento“ buvo įvertinta kaip geriausia investavimo technologija Europoje.