Go back
11.04.2022

1-ojo ketvirčio apžvalga investuotojams

Gustas Germanavičius
CEO / ĮKŪRĖJAS
Q1 Investors' Update
Share via

„InRento“ investuotojai,

Pastaruosius kelerius metus esame istorinių įvykių, apie kuriuos istorijos vadovėliuose skaitys mūsų palikuonys, liudininkai. Kai kurios akimirkos išties gąsdina, tačiau kai kurios iš esmės keičia mūsų kasdienybę. O, žinia, kai vyksta pokyčiai, atsiranda ir galimybės. Taip buvo pandemijos pradžioje, taip yra ir dabar vykstant karui Ukrainoje.

Pilnai pabaigti projektai

Nuo karo pradžios sėkmingai buvo parduoti 2 NT nuomos projektai ir mūsų investuotojai uždirbo vidutiniškai 19,49% metinę grąžą.

Norėdami suprasti, kodėl šių dviejų projektų grąža yra tokia didelė, turime atsižvelgti į praėjusių metų infliaciją, kuri buvo išties reikšminga – 10,6%. Tuo pačiu šių projektų nuomos grąža buvo aukštesnė nei rinkos vidurkis ir siekė 6.5%. Žinau, kad kartojuosi, tačiau noriu priminti, kad NT kainos turi tendenciją augti ir ilgajame periode viršyti infliacijos lygį.

Daugiau informacijos apie kiekvieną iš pilnai pabaigtų „InRento“ projektų rasite čia:

Karo Ukrainoje poveikis NT rinkai

Pradinis rinkos dalyvių elgesys labai panašus į situaciją, kai pasaulyje prieš kelerius metus prasidėjo pandemija. Dalinuosi statistika, kurią parengė Andrius Kapitančiukas iš Capital Smart:

Valstybiniame registrų centre įregistruoti parduotų butų sandoriai Vilniuje:

Raudona linija žymi parduotų butų mėnesio vidurkį ir, kaip matome, lyginant su ankstesniais mėnesiais situacija beveik nėra pakitusi. Tačiau keičiasi vienas dalykas – tai, iš kur yra įsigijamas būstas. Anksčiau pardavimuose dominavo Pirminė rinka, tačiau kovo mėnesį pirminės rinkos pardavimai smuko.

Tai lemia sutrūkinėjusios statybinių medžiagų tiekimo grandinės, augančios medžiagų kainos ir vėlavimai statybose. Be to, staigiai išaugus nuomojamo būsto paklausai, daug pirkėjų butus nuomai ėmė pirkti iš Antrinės rinkos.

Šiame straipsnyje galite perskaityti daugiau įžvalgų šia tema.

NT portfelis

Kovo mėnesį planavome pristatyti labai skirtingus projektus, tačiau greitai reagavome ir įvertinę situaciją supratome, kad daugiau dėmesio reikia skirti būstui ir komerciniam turtui, kuris šiuo metu yra nukainotas. Dėl šios priežasties kovo mėnesį neskelbėme naujų sandorių. Esu įsitikinęs, kad geriau veikti lėčiau, bet atsargiau, kad per skubėjimą  vėliau netektų mokėti daugiau. Ateinančius mėnesius planuojame pristatyti daugiau naujų investavimo į apgyvendinimui skirtą NT galimybių.

Aš asmeniškai investuoju į įvairias investavimo/prekybos platformas bei įvairias turto klases, ir turiu pastebėti vieną labai svarbų dalyką, dėl kurio labai didžiuojuosi savo komanda – turime lygiai 0 vėluojančių mokėjimų investuotojams. Šią informaciją paskelbė ir Lietuvos bankas savo ataskaitoje – ją galite perskaityti čia.

Duomenys ir skaičiai (Q1, 2022)

  • Pristatytų investicinių projektų skaičius: 4
  • Unikalių turtinių vienetų skaičius: 13
  • Vidutinė metinė NT nuomos projektų grąža investuotojams: 8%
  • Vidutinė „InRento“ pilnai pabaigtų projektų grąža investuotojams: 19.49%.

Būsimi projektai

Šiuo metu turime 4 patvirtintus sandorius, kuriuos pristatysime antrajame ketvirtyje. Kaip jau minėjau anksčiau, daugiausia dėmesio skirsime nekilnojamam turtui, kuris yra skirtas apgyvendinimui, prieinamam būstui, NT nuomai turizmo sektoriuje ir komerciniam turtui, kurio potencialas galimai buvo pražiūrėtas kitų investuotojų.

Susijungimas su rinkoje pirmaujančia kompanija

Per pirmąjį šių metų ketvirtį susijungėme su „EvoEstate“ – didžiausiu Europos nekilnojamojo turto sutelktinio finansavimo agregatoriumi. Tai gerokai padidino mūsų investuotojų bendruomenę, o ateityje tai lems ir aukštesnę siūlomų sandorių kokybę.

„EvoEstate“ kartu su „InRento“ sufinansavo projektų už daugiau kaip 13 mln. eurų, bendruomenė vienija virš 12 tūkst. Investuotojų, to pasekoje tapome didžiausia licencijuota sutelktinio NT nuomos projektų finansavimo platforma Europos Sąjungoje.

Sužinokite daugiau apie šį susijungimą oficialiame pranešime žiniasklaidai.

Naujausi straipsniai apie investavimą ir nekilnojamąjį turtą:


Pirmojo ketvirčio apžvalga.
Antrojo ketvirčio apžvalga.
Trečiojo ketvirčio apžvalga.
Metinė 2021-ųjų apžvalga.

 

Pagarbiai,
Gustas Germanavičius  
„InRento“ vadovas ir įkūrėjas