Go back
24.05.2021

Sutelktinio finansavimo platforma atveria nematytas NT nuomos galimybes

Gustas Germanavičius
CEO / ĮKŪRĖJAS
This buy-to-let crowdfunding platform opens up new investment opportunities
Share via

Šis straipsnis buvo publikuotas "Verslo Žinių" naujienų portale.

Sutelktinio finansavimo į nekilnojamojo turto nuomą platforma „InRento“, Lietuvoje veikianti nuo praėjusių metų gruodžio, jau įsibėgėjo. Unikalia platformos kūrėjų idėja – vieną iš patraukliausių investicijų rūšių paversti prieinama visiems – patikėjo ir rizikos kapitalo fondas, ir apie saugias investicijas galvojantys žmonės.

„Mūsų misija yra kurti lengvai suprantamą investavimo būdą su žemesne investavimo rizika, – idėjos esmę apibūdina Gustas Germanavičius, platformos „InRento“ įkūrėjas. – Ji tiesiogiai susijusi su piniginiais srautais iš nuomos: platforma leidžia žmonėms investuoti į kruopščiai atrinktus nekilnojamojo turto nuomos projektus Lietuvoje bei kitose šalyse, užtikrindama aukščiausius saugumo bei skaidrumo standartus.“

Pasak jo, nekilnojamasis turtas nuomai – bene populiariausia investicija, apie kurią nors kartą yra galvoję dauguma žmonių. Vis dėlto norint įsigyti turtą nuomai reikia sukaupti nemenką kapitalą, o vėliau skirti šiai veiklai laiko. „InRento“ atvėrė galimybes pajamas iš turto nuomos gauti turint vos 500 Eur ir nesirūpinant nei nuomininkų paieška, nei turto valdymu.

Vaistai nuo infliacijos

„InRento“ investuotojai gali rinktis vieną ar kelis iš platformoje siūlomų įvairaus pobūdžio NT objektų ir sumą, kurią norėtų investuoti. Svetainėje pateikiama ne tik visa informacija apie turtą, bet ir metinis nuomos pajamingumas, o skaičiuoklė padeda įvertinti, kokią grąžą generuos vienokia ar kitokia investicija. Šiuo metu „InRento“ klientų investicijų mediana yra apie 1000 – 2000 Eur, tačiau yra ir tokių, kurių investicinis portfelis peržengė 100 000 Eur ribą.

Veikimo principu „InRento“ panašesnė ne į tradicines sutelktinio finansavimo platformas, nukreiptas į skolinimą trumpalaikiais terminais, o į nuosavo NT nuomos verslą. Tačiau nuo jo skiriasi ne tik reikalingo investicijai kapitalo dydžiu, bet ir rizikos laipsniu.

„Nuomojamo NT savininkas pajamas gauna tik tuomet, jei turtą išnuomoja. Kai objektas stovi tuščias, jis negeneruoja ir grąžos. Siekiant sumažinti riziką, mūsų investicijos formuojamos kaip paskolos, užtikrintos hipotekos užstatu. Tad „InRento“ investuotojai iš projektų savininkų gauna ir fiksuotas palūkanas, kurios užtikrina nuomos pajamingumą nepriklausomai nuo to, ar turtas yra išnuomotas. Kartu tai paverčia investicijas saugesnėmis: jei projekto savininkas nevykdytų finansinių įsipareigojimų investuotojams, „InRento“ imtųsi visų būtinų priemonių, kad juos išspręstų investuotojų vardu ir prireikus įvykdytų hipoteką, atsiimtų turtą“, – dėsto G. Germanavičius.

Svarbu ir tai, kad „InRento“ nuomos grąža fiksuota tik dalinai. NT objekto nuomos mokesčio dydis, nulemiantis, kiek investuotojai gaus pajamų, susietas su infliacijos lygiu ir atitinkamai indeksuojamas. Taigi infliacija brangina nuomą, o kartu didėja ir išmokos investuotojams.  Be to, pastarieji naudos gaus ne tik iš turto nuomos. Jei turtas bus parduotas brangiau, nei buvo įsigytas, investuotojams bus išmokama kapitalo prieaugio dalis. NT rinkos istorija rodo, kad ilguoju periodu NT vertė visada keletu procentų lenkia infliaciją. Todėl, kaip sako platformos kūrėjas, „InRento“ galima vadinti „priešnuodžiu infliacijai“, efektyviai saugančiu investuotas lėšas nuo nuvertėjimo.

„InRento“ investuotojams nereikia sukti galvos ir dėl nuomojamų objektų administravimo, kuris neretai bene labiausiai erzina nuosavą turtą nuomojančius žmones. Todėl platforma patraukli ne tik tiems, kurie neturi kapitalo nuosavam turtui įgyti, bet ir tiems, kurie turi pinigų, bet neturi laiko ar noro rūpintis įsigytu turtu.

Supranta ir mama

G. Germanavičius – ne naujokas NT investicijų rinkoje. Jis yra licencijuotas finansinių investicijų patarėjas, prieš keletą metų su partneriu įkūręs didžiausio Europos nekilnojamojo turto sutelktinio finansavimo agregatorių. Ilgainiui patirtis parodė, kad nors rinkoje sutelktinio finansavimo platformų apstu, visos jos skirtos NT vystymo finansavimui, o mažesnės rizikos nekilnojamo turto sutelktinio finansavimo galimybių praktiškai nėra. Tai ir buvo akstinas sukurti „InRento.“ Galutinai apsispręsti verslininkui padėjo... mama.

„Ji manęs paprašė patarimo – sako, Gustai, kur man investuoti 20 000 eurų? Žinoma, galėjau  išvardyti variantus, tačiau žinojau, kad mama nesupras nei produktų, į kuriuos investuotų, nei rizikos. Jai tiesiog bus pernelyg sudėtinga. O jei žmogus iki galo neįsigilina, ką daro su savo pinigais ir kuo rizikuoja, tas investicinis produktas jam netinka. Taip neretai įvyksta ir investuojant į NT vystymo projektus, nors grąžos ten ir atrodo viliojančios.  Mano siekis visada buvo skatinti žmones taupyti pinigus protingai, saugiai ir sąmoningai juos investuojant. Taigi „InRento“ aš kūriau mąstydamas apie tokius žmones, kaip mano mama“, – pasakoja G. Germanavičius.

Pasak jo, paprastumas, aiškumas, nedidelė ir gerai suvokiama rizika – esminiai „InRento“ principai. Komanda daug dėmesio skiria santykiams su klientais ir tam, kad įsitikintų, jog žmogus gerai suvokia prisiimamos rizikos lygį. Tam skirti ne tik išsamūs klausimynai, bet ir asmeniniai pokalbiai su investuotojais – net du iš keturių „InRento“ komandos narių yra licencijuoti asmeninių finansų patarėjai.

Kol kas visi platformos siūlomi projektai yra Vilniuje, tačiau planuojama plėstis į užsienio šalis, kurių rinkose verslininkai jau turi patirties ir jas gerai pažįsta. Pasitikėjimo savo jėgomis bei pagrindą plėtrai suteikia ir palaikymas iš šalies: šių metų vasarį „InRento“ sulaukė investicijų iš Estijos fondo „Startup Wise Guys.“

„Platforma yra licencijuota ir prižiūrima Lietuvos banko bei veikia pagal visas sutelktinio finansavimo reguliavimo taisykles. Tai, kad mumis tiki ir instituciniai investuotojai, mums tik patvirtina, kad esame gerame kelyje. Manau, sukūrėme produktą, kurio rinkoje tikrai trūko. Gautos investicijos padėjo įmonei augti dar greičiau ir suteikti žmonėms platesnių galimybių investuoti į NT nuomą. Per ateinančius mėnesius planuojame pritraukti papildomų lėšų ir išplėsti „InRento“ veiklą“, – atskleidžia G. Germanavičius.